Wij streven ernaar om u het beste kijkcomfort te bieden. Dit doen wij in samenwerking met o.a. Nikon brillenglazen. Dit alom bekende merk onderscheidt zich door alleen de hoogste kwaliteit materialen te gebruiken. In combinatie met de Nikon gepatenteerde slijptechnieken en berekeningen (N.O.D.E. Nikon Optical Design Engine) ontstaan er brillenglazen die in vergelijking met andere glazen:
Vlakker geslepen zijn
Minder vertekening hebben
Dunner zijn
Een mooiere coating hebben; helderder door minder restreflecties
Een enkelvoudig glas betekent een glas met een sterkte voor één bepaalde afstand. Dit kan voor veraf, dichtbij of computerafstand zijn.
Een enkelvoudig glas kan met een standaard coating of een luxere coating geleverd worden. De coating van een glas is de harde laag (die is bij de luxere coating 3x zo hard als de standaard), de anti-statische laag en de ontspiegeling. Hoe meer laagjes ontspiegeling op een glas, hoe helderder en rustiger het beeld.
Verdere mogelijkheden van enkelvoudige glazen:
Dunner materiaal
Vlakker geslepen (minder vertekening in de randen)
Transitions (meekleurend)
Multifocaal betekent dat er meerdere sterktes in één glas zitten. Namelijk voor veraf, het tussengebied en voor nabij. Om dit in één glas te krijgen ontstaat er vertekening in de glazen. Tegenwoordig zijn de multifocale glazen zó geavanceerd dat die vertekening tot een minimum beperkt is, vrijwel iedereen kan er aan wennen.
Bij de oudere generatie multifocale glazen is vooral het tussen- en leesgedeelte erg beperkt. Ook zit er, vooral onderin en opzij, veel vertekening in het glas.
De nieuwe generatie glazen hebben minder vertekening, een vloeiendere overloop van veraf naar dichtbij en een aanzienlijk breder tussengebied en leesgedeelte. Wij werken met glazen die zelfs rekening houden met de anatomie van het oog en de lichaamshouding (rechts- of linkshandig) Dit wordt gerealiseerd door rekening te houden met:
De afstand van het oog tot het glas
De hoek van de glazen t.o.v. het gezicht
De buiging van het montuur t.o.v. het gezicht
Het sterkteverschil tussen de ogen
De anatomische bouw van het oog
Gepatenteerde slijptechnieken en berekeningen
Om deze geavanceerde glazen ook op de juiste positie in het montuur te slijpen gebruiken wij een optisch meetinstrument om de positie van de pupillen t.o.v. het montuur op te meten. Zo krijgt u een zo secuur mogelijke bril.
Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de volwassenen 4 tot 6 uur per dag doorbrengt achter een beeldscherm en 14% zelfs tussen de 10 en 12 uur. En dan komen daar ook nog de tablets en smartphones bij.
Met een multifocale bril op een computer kijken is niet optimaal. Het tussengebied zit wat lager waardoor u met de kin omhoog naar het beeldscherm gaat staren. Dit kan nekklachten, hoofdpijn en vermoeide ogen veroorzaken. Volgens de ARBO is er voorgeschreven dat een persoon een rechte houding moet hebben voor het beeldscherm.
Bij een computerglas zit het tussengebied recht vooruit en een leesgedeelte onderin. Dit heeft de volgende voordelen:
Rechte houding
Breder tussen- en leesgebied
Minder bewegen met het hoofd
Geen nekklachten
Er zijn verschillende soorten computerglazen voor diverse omstandigheden. We kunnen het tegenwoordig beter een computer-/hobbyglas noemen. Deze glazen zijn namelijk ook zeer geschikt voor andere hobby's. Denk hierbij aan schilderen, muziek etc.
Tip: Neem als coating op een computerbril NevaMaxBlue. Dit combineert een zeer harde en uiterst heldere coating met een Blue filter die de blauwe straling van computerschermen, tablets en smartphones afkomt filtert.
Uit onderzoek is gebleken dat een langdurige blootstelling aan UV-straling het risico verhoogt op cataract (staar) en maculadegeneratie, deze behoren tot de meest voorkomende oogaandoeningen bij ouderen. Naast een gewone bril, is het daarom ook belangrijk om een goede zonnebril op sterkte te nemen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:
Diverse kleuren (standaard Bruin, Grijs of G-15)
Bijzondere kleuren (groen, paars, blauw etc.)
Dégradé (overlopend van donker naar lichter)
Solaire UV-coating (harde laag en ontspiegeling op de achterzijde van het glas, 50 keer meer UV-bescherming!)
Uiteraard leverbaar in enkelvoudig en multifocaal
Gecurvde zonneglazen op sterkte voor sterk doorgebogen monturen
Spiegelcoating (in 6 verschillende kleuren)
Polariserend (zie volgend kader)
Polaroid polariserende zonneglazen bezitten een unieke filterconstructie. Deze zorgt voor het blokkeren van de verblindende schitteringen en zonnestralen, veroorzaakt door lichtweerkaatsende oppervlakken, zoals een nat wegdek, sneeuw en water.
Polaroid polariserende zonneglazen verhogen het contrast met 75%, waardoor u een veel scherper beeld ervaart.
In combinatie met de Solaire UV-multicoating heeft u tot 50x méér bescherming tegen schadelijke UV-stralen.
Om de brillenglazen optimaal te beschermen en helder te maken zijn er verschillende coatings:
Standaard coating
Luxere coating (3x zo hard als een standaard coating en meerdere lagen ontspiegeling)
Luxe coating met UV-bescherming
Luxe coating speciaal voor bescherming tegen blauw licht (denk aan licht dat vrijkomt bij smartphones, computers, tablets etc.)
Er zijn een aantal redenen om voor contactlenzen te kiezen.
Draagcomfort is een van de belangrijkste. Een bril kan gemakkelijk beslaan en drukt op de oren en neus. Ook bij het sporten zijn contactlenzen een uitkomst. Het uiterlijk speelt voor de meeste mensen vaak ook een belangrijke rol; dat blijft onveranderd met contactlenzen. Kom langs zodat wij samen met u kunnen kijken welk type lens voor u geschikt is. Probeer contactlenzen uit en ervaar het comfort van goed zicht zonder bril.
Al zachte lenzen geprobeerd maar zonder succes? Wij meten ook maatwerklenzen aan, deze gaan verder waar de standaard zachte lenzen stoppen. Informeer naar de mogelijkheden. Goed zicht zonder lenzen of bril? Ook dat is mogelijk! Laat u informeren over nachtlenzen, 's nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen.
Contactlenzen worden ongezien gedragen en zijn dus niet aan mode onderhevig. Als ze goed onderhouden worden, merkt u niet dat u een optisch hulpmiddel gebruikt. Contactlenzen vertekenen het beeld niet. Verder heeft u met contactlenzen een groter gezichtsveld en in sommige gevallen ziet u er scherper mee dan met een bril.
Voor wie zijn contactlenzen geschikt?
Contactlenzen zijn in principe geschikt voor iedereen die een oogcorrectie nodig heeft en op een verantwoorde manier met lenzen om kan gaan.
Waarvan worden lenzen gemaakt?
Contactlenzen worden tegenwoordig gemaakt van kunststoffen die zuurstofdoorlatend zijn, zodat het hoornvlies voldoende zuurstof krijgt.
Hoelang moeten ogen wennen aan lenzen?
Dat ligt aan het type lens. Bij harde zuurstofdoorlatende lenzen begint u meestal met ongeveer 2 uur lenzen dragen per dag en dit wordt met een uur per dag verlengd. Bij zachte lenzen gaat het wennen sneller. Vaak kunt u al binnen een week de lenzen de hele dag inhouden.
Kun je naast contactlenzen soms nog een bril dragen?
Wij raden aan om naast uw contactlenzen ook een bril aan te schaffen. Op de momenten dat u geen contactlenzen kunt dragen, of uw ogen vermoeid zijn en u toch goed wilt zien, kunt u uw bril opzetten.
Kan ik oogmake-up gebruiken als ik lenzen draag?
Jazeker, maar ga hier verstandig mee om. Zet eerst de lenzen in en breng daarna de oogmake-up aan. Let erop dat u make-up aanschaft die voor contactlensdragers geschikt is.
Kunnen contactlenzen een leesbril vervangen?
Tegenwoordig is dit goed mogelijk. Mensen die presbyoop zijn (ouderdomsverziend), kunnen de aanschaf van bifocale of multifocale lenzen overwegen. Deze lenzen hebben een verte- en een leesgedeelte. Een andere zeer succesvolle manier om presbyopie op te lossen is het aanpassen van een verte-lens op het ene oog en een leeslens op het andere.
Vormstabiele lenzen zijn de verbeterde versie van de vroegere harde lenzen. Ze laten tegenwoordig meer zuurstof door en zijn veel minder gevoelig voor beschadiging dan zachte contactlenzen waardoor ze één tot drie jaar mee kunnen gaan. Hierdoor kunnen ze goedkoper zijn in onderhoud.
Het aanmeten van vormstabiele lenzen is maatwerk en daarom besteedt de contactlensspecialist er veel aandacht aan. Vormstabiele lenzen kunnen al van jongs af aan gedragen worden. Als u op latere leeftijd bijvoorbeeld leesproblemen krijgt, hoeft u geen leesbril te kopen. Er zijn namelijk bifocale en multifocale vormstabiele lenzen waarmee u kunt lezen en ook goed in de verte kunt kijken.
Nachtlenzen draag je als je slaapt. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen je ogen. Overdag kan je dan scherp zien zonder bril of lenzen. Een goede oplossing wanneer je vaak last hebt van droge ogen! Maar ook ideaal om vrijuit te kunnen sporten of als je gewoon geen bril wilt. Nachtlenzen geven je hiermee comfort en vrijheid wanneer dit het belangrijkst is, namelijk als je wakker bent.
Zachte contactlenzen zijn flexibel, zijn steeds meer zuurstofdoorlatend en het dragen ervan wordt als zeer comfortabel ervaren. Ieder oog is verschillend, daarom zijn zachte contactlenzen in verschillende oogbolmaten en soorten verkrijgbaar.
Soorten zachte lenzen:
Daglenzen: deze draagt u één dag en gooit ze daarna weg. U heeft bij deze lenzen dus geen vloeistof nodig. Dit is ideaal op vakantie of tijdens het sporten.
Tweewekelijkse lenzen: deze gaan twee weken mee voordat ze vervangen worden.
Maandlenzen: deze lenzen worden na vier weken dragen vervangen.
Maatwerklenzen: zachte lenzen die we precies op de vorm van het oog aanmeten d.m.v. geavanceerde apparatuur.
Meer informatie over contactlenzen? Kom langs bij Optiek de Jonge in Goes of maak een afspraak met onze contactlensspecialist.
Uw ogen zijn een kostbaar bezit. Voor de beste zorg voor uw ogen gaat u naar een contactlensspecialist die aangesloten is bij de A.N.V.C. (de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten). Optiek de Jonge is lid van de A.N.V.C.